Choď na obsah Choď na menu
article preview

Farbiarske skúšky duričov

Výsledky kynologického podujatia

FARBIARSKE SKÚŠKY DURIČOV - 28.10.2023, PZ Dolina ŠENKVICE

Obvodná poľovnícka komora Pezinok, na základe potreby PUP v rámci okresu s veľmi dobrou spoluprácou a pochopením hore uvedeného, s PZ Dolina Šenkvice usporiadali v tomto mesiaci už druhé skúšky pre malé plemená. Príjemným pohľadom bol počet jazvečíkov, ktorí štartovali už na FSMP v Šenkviciach, a ku ktorým t.č. pribudol švajčiarsky durič s vodičom Petrom Oškerom.

Vzhľadom na tú skutočnosť, že švajčiarsky durič na Slovensku nie je moc rozšírený v poľovníckej praxi a máme ho v PZ Budmerice, môžem Vám ho priblížiť, nakoľko je využívaný pri poľovačkách a dohľadavaní zveri. Jeho silná hlasitosť na stope je nezaplatiteľná, orientácia v teréne, kde sa presne po svojej stope vracia ku majiteľovi. Čo na nás urobil dobrý dojem, bol únik postrieľanej líšky, o ktorej strelci nevedeli, ani ju nevideli unikať. Po návrate hlasito po jej stope šiel, dorážal a majiteľ ju ulovil.    

Z deviatych psíkov skončilo 7 jedincov v prvých cenách a dvaja v druhých cenách, čo je skutočný úspech pre nás všetkých v rámci okresu. Z predvádzaných deviatich jedincov  bolo 7 z nášho okresu. Po tejto druhej akcii v Šenkviciach majú združenia jedince na dohľadávky srnčej a diviačej zveri splnené.

Rozhodcovský zbor v zložení Gabriel Ostatník s PhDr. Radovanom Lehockým sa svojej úlohy zhostili tak, ako to regula skúšobného poriadku prikazuje. Pri konzultácii o jednotlivých disciplínach tí, ktorí sme tam boli, sa skloňovali disciplíny vodenie, odloženie a poslušnosť, i keď skúšobný poriadok dáva pri prvých dvoch možnosť „na remeni“ a na „voľno“, je to na škodu, ak sa vodič trochu nepotrápi pri výcviku, pretože to v praxi bude stále potrebovať a na súťažiach ho to umiestňuje do popredia.

Umiestnenie na prvých troch postoch bolo nasledovné :

ULMA z Jenieho vrchu -  JH -  92 b. I.c. Tollarovič Robert – obhájil prvenstvo z FSMP

YOGY zo Suchej ľubice -  JH  - 76 b. I.c. Pajger Roman  - Budmerice

DARIA z Lomca - JH  - 76 b.I.c.   Zbaviteľ Tomáš -  Pezinok

Z domácich vodičov si znovu z predchádzajúcich skúšok obhájili Čajkovská Lenka s JH - WASABI zo Šráneckých Borin I.c. 72 b. a JUDr. Somorovský Matej s JH-YVA zo Suchej Ľubice I.c. 72 b.

Po vyhodnotení skúšok HR a odovzdaní cien vodičom bolo poďakované všetkým  členom PZ Dolina Šenkvice za výbornú prípravu a starostlivosť o nás všetkých, hlavne stabilnému kuchárovi JUDr. Podhorskému Vojtechovi, ktorý má výborné chuťové kanáliky podľa všetkých účastníkov a predseda KK poďakoval rozhodcom za korektné posudzovanie s oznamom ukončenia kynologických akcií v okrese v tomto roku s prianím príjemného prežitia poľovačiek s ich štvornohými pomocníkmi. S prevolaním poľovníckej kynológie ZDAR boli skúšky ukončené.

Zapísal a zaznamenal: Marián Korič, predseda kynologickej komisie OPK Pezinok

 

 


 

 

 




 

    enách

 

Náhľad fotografií zo zložky FSD Šenkvice

Kontakt

OPK Pezinok

Šúrska 5
Modra, 900 01

Stránkové dni:
Pondelok: 12:00 - 14:00
Streda: 12:00 - 14:00

0903 700 193

pezinok@opk.sk