Choď na obsah Choď na menu
article preview

Farbiarske skúšky malých plemien

            FARBIARSKE  SKÚŠKY  MALÝCH  PLEMIEN /FSMP/

Na základe potrieb v rámci vyhlášky SPZ, ktorá nariaďuuje pre jednotlivé PZ a PS pri výkone práva poľovníctva mať potrebu poľovne upotrebiteľných psov na výmeru revírov, sa uskutočnili 30.09.2023 v rámci OPK Pezinok z podnetu  PZ Dolina Šenkvice hore uvedené FSMP.

Hneď v úvode týchto riadkov, tak ako predseda kynologickej komisie, som povedal, že PZ Dolina Šenkvice mala a má vždy zodpovedný prístup ku všetkým úsekom poľovníctva vďaka ich členom výboru, ktorí sú alebo by mali byť vždy iniciátormi pre  členskú základňu.

Štartujúce psy boli všetko jedince plemena jazvečík hrubosrstý a tri jedince, ktoré urobili dobré meno chovateľskej stanice "zo Suchej Ľubice". Nebol by som rád, ak by si to niekto vysvetľoval ako reklamu pre chovateľskú stanicu, ale vyrovnanosť výkonov má niečo do seba, psy  predviedli so svojimi vodičmi pomerne vyrovnané výkony v lesných disciplínach .

Pre OPK Pezinok bol odmenou a bude vždy počet psov, ktorí získali poľovnú upotrebiteľnosť na dohľadavanie srnčej zveri v rámci okresu. Zo susedných okresov štartovali dvaja vodiči, ktorí ukončili skúšky tak isto v I. cenách. Potešiteľný bol pohľad na štartujúce dve dámy - na pani Čajkovskú Lenku a pani Jaškovú Barboru ktoré dokázali že nie len u stavačov štartuje veľa dám, ale i u týchto malých plemien to vedia, a verím, že získali inšpiráciu na ďalšie súťaže.

Pri záverečnom hodnotení rozhodcovského zboru na čele s hlavnou rozhodkyňou p. Cwiecekovou Annou, musím len zopakovať jej slová, že tak dobre zorganizované skúšky s tak vysokou úrovňou už dlho nevidela. Rozhodcovskemu zboru a nám všetkým sa páčilo slušné vystupovanie vodičo,v čím prispeli ku zdarnému priebehu skúšok. Verím, že uvedené združenie je a bude ďalšie v rámci okresu podporovateľom poľovníckych činností, čím podporí dobré meno poľovníkov. Vodiči boli odmenení pohármi, krmivom a konzervami pre svojich psov. V samotnom závere predseda kynologickej komisie poďakoval p. Igorovi Somorovskému (predsedovi PZ) a p. Matejovi Somorovskému (poľovnému hospodárovi) za ich obetu pri príprave terénu na uvedené skúšky. S prevolaním poľovníckej kynologii zdar bola súťaž ukončená.

Najúspešnejšími jedincami boli:

I. ULMA z Jelenieho vrchu, 124 b, I. c., Tollarovič Robert - Horné Orešany

II. DARA z Šatavy, 108 b, I. c., Chrappa Miroslav - Modra 

III. WASABI zo Šraneckých dolín, 108 b, I. c., Čajkovská Lenka - Šenkvice

Zapísal a zaznamenal: Marián Korič, predseda kynologickej komisie OPK Pezinok

     2.jpg                                                                                                                                                                       

                                     

                   

 

                                                                                             

 

Kontakt

OPK Pezinok

Šúrska 5
Modra, 900 01

Stránkové dni:
Pondelok: 12:00 - 14:00
Streda: 12:00 - 14:00

0903 700 193

pezinok@opk.sk