Choď na obsah Choď na menu

Malokarpatský pohár farbiarov, IV. ročník

Výsledky kynologického podujatia

MALOKARPATSKÝ POHÁR FARBIAROV IV.ROČNÍK
21. – 24.10.2021.

Na základe plánu práce Kynologickej komisie pri OPK Pezinok na čele s organizačným výborom, v spolupráci KCHF SR a LSR odštepný závod Smolenice po dvojročnom období ako štatút MP určuje, sa uskutočnil hore uvedený IV.ročník. Malokarpatského pohára farbiarov.
Dňa 22.10.2021 sa v ranných hodinách začali schádzať všetci účastníci MP na nádvorí Pálffyovského kaštieľa v  Budmericiach, ktorý dodáva tejto súťaži slávnostnejšiu atmosféru, nakoľko rodina Pálffyovcov patrila ku skupine poľovníkov, ktorá inklinovala ku kynológii, nakoľko ich revíre mali rôzne polohy a porasty. Ku kaštieľu v Budmericiach patrila lesná lokalita zvaná Lindava, kde bola v tom období bažantnica.
Riaditeľ MP p. Korič zahájil túto náročnú súťaž v čase, ako uvádzali propozície, privítal vzácnych hostí tohto podujatia, a to PaedDr. Imricha Šubu, presedu OPK Pezinok Ing. Pajera Kamila a rozhodcovský zbor na čele s HR Ing. Grellnethom ml. a ostatných účastníkov. Po príhovoroch jednotlivcov bolo dané slovo HR Ing. Grellnethovi ml., ktorý zoznámil zúčastnených so zadelením rozhodcov na jednotlivé
práce a začalo losovanie vodičov s ich zverencami. Nakoľko je v tomto ročnom období zákonom povolený lov raticovej zveri, i keď ten pri kynológie nie je prioritou, organizačný výbor požiadal pred touto vrcholovou súťažou v Malokarpatskej oblasti PZ, LZ a PS od Piešťan až po Bratislavu o náhodne postrieľanú zver, čo mnohí využili v rámci záchrany diviny a zníženiu utrpenia poranenej zveri. 
Rozhodcovský zbor delegovaný SPK bol nasledovný: HR Ing.Grellneth P. ml, Lesňák M., Mgr. Vrabec E., Rapaič R., Kolnik J., Mgr. Hupka J. ml, Zábojník M. využili možnosť dať pracovať psom v prvom rade na prirodzených stopách a ostatné disciplíny sa odvíjali na základe športového šťastia, ktoré pri vrcholových súťažiach musí byť.
Malokarpatský pohár je prakticky na báze IHF skúšok, kedy farbiari získavajú kvalifikáciu na dohľadávanie všetkých druhov raticovej zveri. Tak ako v predchádzajúcom ročníku tak i v tomto mali jednotlivé dvojice možnosť pracovať ako kontrolné psy, čo preverilo ich schopnosti a súhru pri dohľadávaní mŕtvej alebo postrieľanej zveri. Ak si premietneme hodnoty zachránenej diviny a trofejí vďaka naším štvornohým pomocníkom prepočítané na €,- tí čo sa veci rozumia, mi dajú za pravdu sú to až neuveriteľné hodnoty, ktoré by sme si mali vždy vážiť.
V tomto ročníku MP sa nám prihlásilo viacej psíkov, ako nám štatút povoľuje, preto musel organizačný výbor pristúpiť ku výberu jedincov, i touto cestou sa chceme za tento nutný krok ospravedlniť niektorým vodičom, nakoľko sme museli rešpektovať štatút a skúšobný poriadok, ktoré sú pre zdarný priebeh a športové zápolenie potrebné.
Chovateľské stanice prezentovali jedinci: Kráľová Hoľa, Rasplav, Srdce poľovníka, Mokranský les, Košariská. Tak ako v prechádzajúcom ročníku i teraz štartovali v prevažnej miere BF a jeden HF. Ak sa bavíme o športovom šťastí, k tomu, aby sa pes umiestnil na horných priečkach, musí mať možnosť durenia, hlasitého stavania a ostatných aspektov, ktoré vyplývajú zo skúšobného poriadku. 
Po dvojdňovom zápolení sa vodiči so svojimi psíkmi, rozhodcovský zbor a organizačný výbor znovu zišli na nádvorí kaštieľa v Budmericiach a za zvuku trubačov z filharmónie Bratislava im boli vyhlásené hlavným rozhodcom výsledky v rámci poradia a riaditeľ MP pozval všetkých na spoločenský večierok, kde súťažiacim boli odovzdávané ceny. Elegantne vyzdobená spoločenská miestnosť v Euromeste - Píla - Častá prispela ku veľmi dobrej nálade pri kultúrnom programe tanečníc, hudby, ochutnávke vín a dobrej večeri z poľovníckych špecialít, za čo patrí poďakovanie p. Mgr. Krištofičovi a jeho rodinným príslušníkom, ktorí toto množstvo pozvaných obsluhovali na vysokej úrovni.
K záverečným slovám pristúpil riaditeľ MP, ktorý poďakoval rozhodcovskému zboru za korektné posudzovanie ich námahu v členitom teréne, všetkým, ktorí vyznačovali dráhy na umelé stopy na čele s Ing. Plavým R., p. Heldom M., ktorý sa staral o prevoz rozhodcov na umelých stopách s p. Ing. Slávikom M. a p. Oškerom P., ktorí prevážali zver. Tak isto v rade prítomných na spoločenskom večierku bolo poďakované všetkým PZ, PS a LS SR, ktorí prispeli k zdarnému priebehu Malokarpatského pohára a hlavne OPK Pezino,k ktorá prispela finančne na túto vrcholovú celoslovenskú akciu.
Po tomto akte vyzval p. Korič HR p. Ing. Grellnetha na vyhlásenie výsledkov detailne s odovzdávaním hodnotných cien ako elektrický obojok Garmin, motorová píla, krovinorez, tlaková umyvačka, sekera, vyklápacia píla, šiltovky, tričká s logom MP, krmivo pre psy a iné veci. Tak isto
malými cenami boli odmenení všetci rozhodcovia. Spoločenské posedenie trvalo do neskorých hodín, čo bolo vidno, že prevažná miera ľudí vydržala do nedele. S prevolaním poľovníckej kynológii a farbiarom zdar predseda kynologickej komisie uzavrel vyhodnocovanie MP.
Poradie psov bolo nasledovné :
_______________________
CIRO Košaryská SPKP-12471 - BF - vodička HOŠŠOVÁ Zuzana Bobot 410 b. I.c. víťaz MP
KIARA Rasplav SPKP-12492 - BF - vodič Ing.PLAVÝ Rastislav Štefanová 390 b.II.c.
CLEA Kráľ.Hoľa SPKP -11462 - BF - vodič POLÁK Peter Pohorelá 335 b.
ERON Kráľ.Hoľa SPKP -12317 - BF - vodič FRAŇO Robert Slov.Ľupča 280 b.
CLEO Mokra.les SPKP -1152 - HF - vodič KOVÁCS Zoltán Hrhov 185 b.

Zapísal a zaznamenal: Marián Korič, predseda Kynologickej komisie OPK Pezinok

 

Náhľad fotografií zo zložky Malokarpatský pohár IV. ročník

Kontakt

OPK Pezinok

Šúrska 5
Modra, 900 01

Stránkové dni:
Pondelok: 12:00 - 14:00
Streda: 12:00 - 14:00

0903 700 193

pezinok@opk.sk