Choď na obsah Choď na menu
article preview

Pohár Mariána Koriča, IX. ročník

Výsledky kynologickej akcie

POHÁR MARIÁNA KORIČA IX . ROČNÍK.

Ani sme sa nenazdali a uplynulo desať rokov od prvého ročníka Pohára Mariána Koriča /PMK/, ktorý začala realizovať OPK a OkO Pezinok v spolupráci PZ Topoľ Budmerice,PS Lindava a LZ Smolenice na čele s funkcionármi, ktorí majú pochopenie pre kynológiu. PMK je súťažou v lesných a vodných disciplínach ktoré určujú Kynologické predpisy Slovenskej poľovníckej komory pre lovecké plemená.


Tak ako pri predchádzajúcich ročníkoch nastalo obdobie získavania poľovnej upotrebiteľnosti loveckých psov a realizácia súťaží pre jednotlivé plemená. Sme radi, že záujem o tieto skúšky sa držícelé obdobie na vyšších počtoch jedincov. Je zaujímavý pohľad na plemená stavačov a retriverov pri ch práci vo vode a v lese, kde plnia úlohy potrebné pri love príslušnej zveri, i keď lov nie je tou
najväčšou prioritou v poľovníctve.


V tomto ročníku bolo nasledovné zastúpenie plemien ČF , NKS , MKS , WKS , SHS , NDrS , GR a LR. Najviac zástupcov mali maďarské stavače, nemecké krátkosrsté a labradori. Napätie pri zahájení zvyšovala účasť starších skúsených vodičov, ktorí boli na oboch stranách plemien a majú už niekoľko víťazstiev na súťažiach za sebou. K tomu ešte ranný silný dážď napätie zvýšil, ale do zahájenia všetko pominulo a pripravilo pre vodičov príjemný chladný deň v lese pre ich psíkov. Rozhodcovský zbor na čele s hlavným rozhodcom Ing. Konečným Mariánom po kontrole psov a losovaní rozdelil vodičov na jednotlivé pracoviská.                       

Pri pohľade na výkony psov v prvom dni môžeme konštatovať spokojnosť nad jednotlivými výkonmi v lese, čo po oteplení v druhý deň už bolo pre mnohých vodičov kameňom úrazu. V prevažnej miere i tí, ktorým to športové šťastie nebolo naklonené obstáli buď v lese alebo na vode, iba jeden stavač neuspel na oboch úsekoch hoci pred dvoma rokmi skončil štvrtý v poradí.                         

Pri pohľade na rozhodcovské tabuľky môžeme konštatovať, že slabinami niektorých psov bolo naháňanie v tŕstí, ochota pracovať v hlbokej vode, chuť do práce s líškou a dohľadávanie kačice v tŕstí. Jednoznačne tí, ktorí majú prehľad v kynológii, budú so mnou súhlasiť, že sú to slabiny nedotiahnuté pri výcviku.                                                                                                                               

Po zhodnotení v prvých cenách na základe počtu bodov sa začalo utvárať poradie o PMK v tomto roku z 13 vodičov a ich zverencov, ktoré bolo nasledovné :
   1.GORO od Struhy - NKS - 374 b. vodič Polakovič Vlastimil,Opoj
   2.Everlastin ORGAN – WKS - 368 b. vodička Kostková Natália, Senec
   3.CAESAR od rybníka – WKS -366 b. vodič Dudo Kamil, Modra
   4.KITO z Bilice NKS – 366 b. vodič MVDr. Debrovský Jarolím D iakovce
   5.LEBENY Hansagi MKS - 363 b. vodička Ing. Dovičovičová Jana, Nitra
   6.BARNEY Stinson MKS - 363 b. vodička Mgr. Jusková Daniela, Košice
   7.NOE del Caňon NKS - 357 b. vodič Bartovič Adam, Pečeňady                                                                                             8.Da VINCI Viva la Viszla MKS - 354 b. Ing.Kusý Ivan ,Banská Bystrica                                                                                     9.Barboche REBEL of MKS - 354 b. Matejková Zuzana, Kunovice
  10.PIERKO Dru-Wyd SHS - 352 b. Sabo Marek, Kostolná p/Dunaji
  11.CORAL Gothywen ČF - 348 b. Ševčík Ján, Galovany
  12.ESUS z Banásovho dv. NKS - 336 b. Banás Ladislav st., Veľké Zálužie
  13.JAŠO Ceroház – A+P ČF - 322 b. Záhorec Pavol, Hurbanovo

Z celkového počtu stavačov, ktorý bol na Lesných disciplínach neuspelo päť stavačov a na vodných jeden stavač. Druhé ceny boli udelené dvom psíkom a tretie ceny tak isto dvom jedincom. Všetci vodiči boli ocenení hodnotnými cenami, i tí menej úspešní. Víťaz pán POLAKOVIČ Vlastimil získal opakovaciu guľovnicu Sprinfield 30-06. Najmladšou vodičkou /21r./ bola sl. KOSTKOVÁ Natália, ktorá skončila druhá v poradí s WKS, hoci je to jej prvý pes nebyť smoly na ochote vo vode mala šancu na víťazstvo vďaka disciplíne oznamovač na pofarbenej stope srnčej zveri, kde dosiahla v lese rovnaký počet bodov ako víťaz.


U skupiny vodičov s retrívermi, ktorí štartovali na LSR, boli traja v I. cene a jeden v II. cene. Príjemný pohľad bol na p. ILAVSKÉHO Ivana z Popradu ktorý získal I. c. s 200 b. a obhájil si vlaňajšie prvenstvo so svojou LR znovu na oboch postoch.


Na záver hlavný rozhodca poďakoval PZ Topoľ Budmerice na čele s predsedom p. Baxom I., PS Lindava na čele s JUDr. Puškáčom a všetkým, ktorí sa podieľali na tomto výborne zorganizovanom podujatí, ku čomu prispela i dvojdňová starostlivosť o nás všetkých zo strany PZ Topoľ. Na záver predseda KK OPK poďakoval rozhodcovskému zboru za korektné posudzovanie,  vodičom za vzorné vystupovanie s prianim šťastného návratu domov a prevolaním Poľovníckej kynológie hodne zdaru!

Marián Korič  - p063.jpgredseda KK OPK Pezinok.

 

Kontakt

OPK Pezinok

Šúrska 5
Modra, 900 01

Stránkové dni:
Pondelok: 12:00 - 14:00
Streda: 12:00 - 14:00

0903 700 193

pezinok@opk.sk