Choď na obsah Choď na menu
article preview

Putovný pohár Mariána Koriča, X. ročník

Výsledky z kynologického podujatia

 POHÁR  MARIÁNA  KORIČA, JUBILEJNÝ X. ročník

OPK Pezinok v spolupráci s PZ Topoľ Budmerice, PS Lindava a PS Valsa  usporiadali 30.7. - 31.7.2022  X. ročník Pohár Mariána Koriča – LSS a ŠVP.

Jubilejný  X. ročník bol pomerne veľkým lákadlom pre mnohých vodičov a divákov. Účasť 23 stavačov prihlásených na LSS a ŠVP, ku ktorým sa pridala v sobotu skupina troch retrívrov na LSR a 8 retrivrov, ktorí v nedeľu absolvovali svoje Klubové špecialne skúšky z vodnej práce s udeľovaním titulov, bol ráno potešiteľným pohľadom na prítomných vodičov s ich štvornohými jedincami pri zahájení.

Za zmienku stojí spomenúť osobnosti slovenskej kynológie, ktorí sa zúčastnili športového dvojdňového zápolenia - menovite Banás Ladislav st., Kolenič Ján, Krajčovič Dušan, MVDr. Debrovský Jarolím, MVDr. Zechmeister Andrej, rodinný klan Sabovcov z Kráľovej pri Senci, ktorí sú pravideľnými účastníkmi so SHS, a tiež ženy s ich výbornými MKS a ďalší nemenovaní vodiči, ktorí svojím športovým vystupovaním prispeli ku zdarnému priebehu uvedenej súťaže. 

Zastúpenie štartujúcich stavačov v rámci plemennej skladby bolo nasledovné: 8 jedincov plemena NKS, 6 zástupcov MKS, 4  SHS, 1 WKS, 2 POI, 1 ČF  a 1 MDrS. 

Pri podrobnejšej analýze výkonnosti  v rámci plemien musíme konštatovať, že tak vyrovnané výkony prvých 15 psov dávno neboli. Pre nás divákov boli zaujímavé práce na pofarbenej stope srnčej zveri, kde prevažná väčšina psov bola predvádzaná ako oznamovač a hlásič. Tieto dva aspekty pri predvádzaní posúvajú vodičov ku zisku lepších umiestnení, nakoľko koeficient 8 v rozhodcovských tabuľkách oproti psovi, ktorý ide ako vodič robí veľa.

Hegemóniu víťazstiev plemena NKS, ak to tak môžeme nazvať, nahradilo plemeno MKS s Ing. Dovičovičovou Jankou z Nitry, ktorá na PMK už štartovala viackrát a získala prvenstvo. Ďalšími boli  plemená NKS, ktoré skončili na druhom a treťom mieste. Pre nás domácich bolo veľkým potešením, keď náš začínajúci kynológ Kadlečík Jozef ml. skončil na štvrtom mieste s rovnakým počtom bodov ako tretí v poradí, posunulo ho iba razítko chovný jedinec a musím spomenúť, že je aj dobrým strelcom, čo potvrdzuje na streleckých súťažiach. 

Tiež veľmi peknú prácu odviedli MKS so svojimi vodičkami  Ing. Dovičovou, Stračárovvou Z., Krčmárovou B., Butykovvou I. a všetci vodiči z tohto plemena úspešne ukončili PMK.

Rovnako pozitívom bolo ukončenie SHS v prvých cenách, čím potvrdili stúpajúci trend vodičov tohto nášho národného plemena a hlavne na pofarbenej stope ako oznamovači. Rodine Sabovcov na čele s ich otcom, ktorý priviedol svojich synov a nevestu na správnu kynologickú cestu prajem  hodne zdravia a úspechov v kynológii. Verím, že budú mať stúpajúcu úroveň s našim národným plemenom.  

Pri týchto riadkoch musíme konštatovať, že z roku na rok prichádzajú na túto súťaž psy lepšie a lepšie pripravené. Nechceme tým tvrdiť, že doteraz neboli pripravení, ale stávajú sa vzájomne silnými súpermi medzi sebou  pretože 3-4 bodový rozdiel nie je veľa. Samozrejme záleží aj na tom športovom šťastí, aké ktorý vodič má.

Slabinami ktoré posunuli niektoré psy do nižších tried bola chuť do práce s líškou, vyháňanie zveri z húštin, poslušnosť a prinášanie zveri.

Víťazom PMK sa stala dvojica LEBENY Hansagi Kazmer- MKS s vodičkou Ing. Dovičovičovou. Súčastne bola ocenená za Najlepšiu prácu v lese a vodička dostala opakovaciu guľovnicu Sprinfield 30-06  a množstvo iných cien.

Druhý v poradí skončil ARON z Oravských lesov – NKS s vodičom Ruchovanským Jozefom, ktorý získal elektrický výcvikový obojok od firmy Garmin, ktorý zabezpečil Ing. Hráško Matej /Argali s.r.o./ v spolupráci s firmou Conan s.r.o., ktorá je výhradným zástupcom spoločnosti GARMIN v SR. Ďakujem za ďalšie ceny ako reflexné šiltovky pre lovcov a psovodov a hlavne za podporu kynológie nielen v našom okrese ale aj na celom Slovensku a ocenenie najlepšia práca na vode a tak isto viacero hodnotných cien.

Tretia v poradí skončila DONA z Halmeša - NKS s vodičom Krajčovičom Dušanom, ktorý dostal darčekový kôš a sadu pohárov s poľovníckou tematikou s ostatnými cenami.

V rámci OkO SPZ Pezinok bolo ocenenie Pohár Najúspešnejší vodič okresu ktoré získal Kadlečík Jozef ml. ktorý je treťou generáciou poľovníkov v našom PZ z uvedenej rodiny so sukou NKS CINA z Halmeša ktorá zvládla prácu na pofarbenej stope ako oznamovač. Pri pohľade na rozhodcovské tabuľky za oba dva dni, kde táto dvojica“ chytila“ iba dve trojky, je to na začiatočníka úctyhodný výkon. Prial by som si, aby Budmerická  kynológia pokračovala v tomto trende, pretože dobré základy tu položili úspešní vodiči i naďalej. 

Všetci vodiči bez ohľadu na to v akej cene skončili boli odmenení hodnotnými cenami, čo prispelo k dobrej nálade v závere tejto súťaže.

Umiestnenie vodičov na základe bodov bolo nasledovné:

1. miesto: Ing. J. Dovičovičová - 368 b.

2. miesto: J. Ruchovanský. - 367 b.

3. miesto: D. Krajčovič 363 b.

4. miesto: J. Kadlečík ml. - 363 b.

5. miesto: Z. Stračárová - 361 b.

6. miesto: MVDr. J. Debrovský - 359 b

7. miesto: J. Kolenič - 358 b.

8. miesto: M. Sabo - 357 b.

9. miesto: R. Sabo - 356 b

10. miesto: L. Banás st. - 354 b.

11. miesto: B. Krčmárová - 345b.

12. miesto: MVDr. A. Zechmeister - 345 b.

13. miesto: I. Butyková - 344 b.

14. miesto: A. Sabová - 337 b.

15. miesto: E. Pruzskayová - 332 b..

Na záver je potrebné i touto cestou poďakovať všetkým tým, ktorí boli nápomocní pri organizovaní a podpore tohto podujatia.

Na záver Hlavný rozhodca súťaže p. Mgr. Hašan Tibor poďakoval p. Koričovi a PZ Topoľ Budmerice a tiež jeho členom, ktorí majú veľké pochopenie pre kynológiu, PS Lindava na čele s p. Študencom Viliamom a poľovným hospodárom Ing. Puškáčovi V., s ich členmi a PS Valsa. 

Zapísal a zaznamenal: Marián Korič, predseda kynologickej komisie pri OPK Pezinok




 

 

 
 

Náhľad fotografií zo zložky Pohár Mariána Koriča, X. ročník

Kontakt

OPK Pezinok

Šúrska 5
Modra, 900 01

Stránkové dni:
Pondelok: 12:00 - 14:00
Streda: 12:00 - 14:00

0903 700 193

pezinok@opk.sk