Choď na obsah Choď na menu

Poľovníci deťom

Krátka rekapitulácia osvetového podujatia

Poľovníci deťom   
  
        Šenkvickí poľovníci už tradične v spolupráci s obcou Šenkvice niekoľko rokov organizujú pri priležitosti Medzinárodného dňa detí a Júna mesiaca poľovníctva a ochrany prírody akciu Poľovníci deťom, ktorej cieľom je poskytnúť deťom radosť a zábavu ale najmä propagácia ochrany prírody a poľovníctva u našich budúcich nasledovníkov.            Poľovníci sú často chápaní len ako lovci, ktorí strieľajú po všetkom, čo sa pohne. Snažíme sa verejnosti ukázať, že naším hlavným cieľom je ochrana a chov zveri, starostlivosti o zver a jej životné prostredie. 
         Aj keď 8. ročník tejto akcie bol starostlivo plánovaný, museli sme reagovať na isté obmedzenia štátu v súvislosti s Covid-19, ktorý bol príčinou toho, že v minulom roku sme toto podujatie nemohli uskutočniť. Preto sme v sobotu 26.6.2021 akciu nezačínali hromadným otvorením. Návštevníci prichádzali postupne, evidovali sa na kontrolnom stanovišti a v areáli poľovníckej strelnice sa mohli voľne pohybovať od jednej atrakcie ku druhej a tých bolo tento rok pripravených dosť. 
          Pre najmenších bol pripravený detský kolotoč a nafukovací hrad, kde sa mohli do sýtosti vyšantiť.  Väčšie deti si mohli zahrať "človeče nehnevaj sa"  ako živé figúrky tejto hry.  Záujem bol aj o chytanie drevených rýb. 
        Nemalý záujem u zúčastnených vzbudzoval stánok "U múdrej sovy" Krúžku mladých priateľov poľovníctva  pri Poľovníckom združení  Podhradie Svätý Jur, kde sa pod vedením MUDr. Kataríny Macháčkovej a Ing. Kamila Pajera zábavnou formou učili detí spoznávať jednotlivé druhy voľne žijúcej zveri, dreviny a rastliny nášho regiónu. 
         Vo vedľajšom stánku predvádzal prezenciu ukážok zvukov zveri a vábenia formou zvukových hádaniek pán Dr. Jozef Hlásnik z Levíc. Deti mohli hádať podľa zvuku, ktorý majstrovsky napodobňoval, o aký druh zveri sa jedná. Kto uhádol, dostal sladkú odmenu. 
         Tradične pútavo predvádzal svoje ukážky z výcviku a práce s dravými vtákmi pán Dušan Danko z obce Doľany, ktorý svoje ukážky doplnil aj odborným výkladom. Deti videli rôzne druhy dravých vtákov ako boli sovy, krkavec čierny, jastrab či sokol. Tí smelší si natiahli rukavicu, mohli dravého vtáka aj podržať na ruke a nechať si urobiť na pamiatku peknú fotografiu. 
      Veľký úspech mala atrakcia obľúbená najmä u malých slečien - maľovanie na tvár, kde pod šikovnými rukami animačných pracovníčok sa deti premieňali na rôzne zvieratká myš, tigra, leva, mačku, psíka alebo piráta, slnko, dúhu, motýľa, kvietky, ornamenty, lienku, vílu. Na túto atrakciu si bolo potrebné vystáť aj nejaký čas. 
       Skupina lesníkov z LESY SR, š. p. OZ Liptovský Hrádok a OZ Smolenice Lesná správa Pezinok, pod vedením Ing. Kataríny Chválovej  a Ing. Pavla Kovačiča názorne a veľmi poučne s množstvom praktických pomôcok oboznamovali deti zábavnou formou o lese a jeho obyvateľoch. Deti bližšie spoznávali rôzne lesné stromy, rastliny ako aj lesné živočíchy, ich stopy a spôsob života. 
        Na tejto akcii boli tiež starostom obce Šenkvice Mgr. Petrom Fitzom ocenení za dosiahnuté výsledky a reprezentáciu najlepší žiaci Základne školy Šenkvice pekným diplomom a darčekmi. 
S krásami šenkvického chotára ochotne prítomné deti oboznamoval pán Peter Rozbeský, ktorý ich neúnavne po celý deň rozvážal svojím konským povozom .
       Na svoje si prišli aj milovníci poľovníckeho guľášu, smažených pstruhov či cigánskej pečienky a dobrého piva. O dobrú náladu počas celej akcie sa ozvučením staral Pavol Hlavatý.
        Myslím si, že všetci sme mali z tohto vydareného podujatia dobré pocity a s úľavou po viac ako dvoch týždňoch môžeme konštatovať, že nikto z prítomných neochorel na Covid-19 a nebol nútený uchýliť sa do karantény. 
        Na záver je potrebné poďakovať všetkým členom PZ Dolina Šenkvice a pracovníkom obce Šenkvice, ktorí sa aktívne podieľali na príprave a priebehu tohto podujatia. Veľké poďakovanie patrí aj účinkujúcim a to Krúžku mladých priateľov poľovníctva "U Múdrej sovy" zo Svätého Jura pod vedením MUDr. Kataríny Macháčkovej a Ing. Kamila Pajera, Dr. Jozefovi Hlásnikovi z Levíc, Dušanovi Dankov z Doľan, kolektívu lesníkov z OZ Liptovský Hrádok a OZ Smolenice pod vedením Ing. Kataríny Chválovej a Ing. Petra Kovačiča  a v neposlednom rade povozníkovi pánovi Petrovi Rozbeskému, šenkvickým hasičom za vodu a Pavlovi Hlavaténu za ozvučenie.
            Tešíme sa na stretnutie v budúcom roku.                                                                       

                            JUDr. Vojtech Podhorský

 

Náhľad fotografií zo zložky Poľovníci deťom

Kontakt

OPK Pezinok

Šúrska 5
Modra, 900 01

Stránkové dni:
Pondelok: 12:00 - 14:00
Streda: 12:00 - 14:00

0903 700 193

pezinok@opk.sk